Print << Terug

Wij staan in de krant!

ZUTPHEN - De aanpak van gezondheidsachterstand bij Zutphense kinderen op het gebied van bewegen en gezonde voeding krijgt een vervolg. Het programma Gezond in de stad wordt al sinds 2015 ingezet op diverse basisscholen in Zutphen en wordt bekostigd door het rijk. Er is nog ruimte voor nieuwe scholen om mee te doen. Doel van Gezond in de Stad is het tegengaan van gezondheidsachterstand bij kinderen door middel van voedseleducatie en beweging. Petra Vervoort van Stichting Stadsvoedsel Zutphen: "Met name kinderen uit een kwetsbare situaties, gezinnen met lage inkomens en een laag opleidingsniveau komen in aanmerking." In Zutphen hebben scholen uit het Waterkwartier en de Zuidwijken gebruik gemaakt van het programma.

Door Alize Hillebrink

Basisschool De Wegwijzer deed twee jaar lang mee met het Beweeg Wijs Programma. Directeur Carly Paulissen: "Kinderen hebben geleerd om bij het spelen spelregels af te spreken. Het effect is dat er beduidend minder akkefietjes zijn op het schoolplein."  Buurtsportcoach Michel Ballast: "We laten kinderen meer en beter spelen en leren rekening te houden met elkaar. Onder schooltijd krijgen ze hiervoor instructies waardoor het spelen in de pauze en na schooltijd verbetert. We leren kinderen dat ze afspraken maken en dat ze een eigen keuze hebben. In de praktijk zien we dat dit rust geeft op het schoolplein."

Basisschool De Waaier heeft onder leiding van een speciale voedselcoach getuinierd in een zelf aangelegde moestuin. Van de eigen gekweekte groenten werden een gezonde shake en soep gemaakt. Intern begeleider, Marieke Nijhof: "We zien dat de kinderen het hartstikke leuk vinden. Dit komt omdat ze bij het proces betrokken zijn." Ook is er aandacht voor een gezonde leefstijl. "Kinderen uit groep 5, 6 en 7 maakten voor de avondvierdaagse speciale wandelsnacks. We willen een goed voorbeeld geven. Zo is het bij ons verplicht om als tussendoortje fruit te eten en water te drinken in plaats van frisdranken."

Buurtsportcoach Michel Ballast benadrukt dat Zutphen Actief ook actief is in de wijken rondom de scholen om kinderen in beweging te krijgen. "We hebben een Beweegdag georganiseerd, een wijkstartdag en we hebben verenigingen gevraagd een activiteit te organiseren voor leerlingen en kinderen uit de buurt. Zo gaf Rocky Fit een demo en Dans en Theaterschool Mars Benthem een dansclinic om de leerlingen en kinderen uit de buurt in beweging te krijgen."

Voor het schooljaar 2018-2019 is nog ruimte voor enkele nieuwe scholen om deel te nemen aan het programma.

Media
  • krant

Mijn kind

Alles over ons onderwijs en praktische informatie vindt u in onze schoolgids.

Twitter